Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Llums i ombres del porta a porta

A Torrebesses anem camí dels 2 anys de recollida selectiva a través del sistema porta a porta i, des de la meva experiència d'usuari, crec que ja en puc fer una valoració per si és d'interès per als que ben aviat el tindran.

Per fer-la, ens situarem a la sessió informativa feta fa 2 anys, on un tècnic va entomar com bonament va poder totes les pors, dubtes raonables i crítiques a priori de mig poble, i els donarem resposta. I és que tots els canvis provoquen resistències, i aquest no n'és una excepció.

Tot són flors i violes? No pas. Sempre hi ha qui prefereix anar fins a la microdeixalleria, no reciclar i abocar-ho tot on li sembla que baixar la brossa triada. Són pocs/ques però hi són. Si l'empresa que té la concessió anés més sovint a retirar les deixalles, la sensació de desordre que de tant en tant s'hi pot trobar segurament no hi seria.

I en positiu. Es recicla més? Les dades generals diuen que sí. Ens pensàvem que reciclàvem, però el porta a porta permet no només reciclar més, sinó també fer-ho millor (a la microdeixalleria hi ha una colla de calaixons per a residus que abans anaven a parar al rebuig). Reciclar més, teòricament ho hem de notar a la butxaca, tant els ajuntaments com els qui paguem el impost de la brossa, oi?

Una de les pors era que els gats que ronden pels carrers obrin els cubells i escampin la brossa. Si els cubells estan tancats, no passa, i al meu carrer n'hi ha més que persones.

I les pudors a casa? Cada dos dies recullen l'orgànica i sempre hi ha el recurs de la microdeixalleria.

Hi ha un escampall de cubells a les portes de les cases? Sí, durant unes hores, però per contra han desaparegut els contenidors.

Finalment, i no menys important, també t'obliga a fer una reflexió sobre el model de consum. Cada dia baixes un cubell diferent i prens consciència del que generes.