Opinió
Salvador Giné

Salvador Giné

Els cucs que mengem (i no veiem)

L'1 de setembre, en una entrevista a l'espai La Contra de La Vanguàrdia, una professora de la universitat Rovira i Virgili afirmava categòricament: "Si mengeu pa, ja esteu menjant cucs sense saber-ho". Segons la investigadora, en el cas del pa, hi són presents a través dels cucs triturats que porta la farina. I, fetes les presentacions, els minúsculs bocinets de cucs (o escarabats de la farina) que endrapem es diuen Tenebrio molitor. I ara saltaran els llepafils i diran, quin fàstic, mai més menjaré ni pa ni croissants! Serà de moment, perquè aquest coleòpter és un dels més rendibles quant al ràpid creixement i a l'aportació nutricional en proteïnes i ja s'estan fent conreus experimentals, dels Estats Units a Suïssa, per incorporar-los a la dieta habitual en lloc de la contaminada, i contaminant, carn animal. D'aquí pocs anys menjarem Tenebrio molitor per partida doble: fregits i arrebossats amb farina, que contindrà més cucs Tenebrio molitor triturats.

La presència de cucs en aliments no es limita a la farina. Al cap del dia en cruspim moltíssims més de camuflats. N'hi ha tants i per arreu que, fins i tot, està quantificat el nivell màxim que, en totes les seves formes (ou, larva, pupa i imago) poden estar presents als aliments sense perill d'ingesta. Per exemple, als grans de cafè és d'un 10%, als espàrrecs en conserva si el 10% dels talls estan infestats de 6 ous d'escarabat; als espinacs, en conserva o congelats, per cada 100 grams pot haver-hi fins a quatre cucs de les fulles de més de 3 mil·límetres; i cada 100 grams de puré de tomata té un topall de 20 ous de mosca del fruit o 10 ous de mosca i una larva. El màxim de cucs a les melmelades és al voltant d'un 4%; i als sucs de fruita de 5 ous de drosòfiles (mosques de la fruita, vinagre, etc.) o d'una larva per cada 250 ml. I podríem continuar amb la resta d'aliments que mengem. Estugosos i bocafins, ho teniu fotut!