Al Delta de l'Ebre temen que el canvi climàtic els acabi expulsant, a les Garrigues ens ocupen el territori ocasionant una especulació del sòl rústic que també expulsa els pagesos dels seus conreus. L'acceleració del despoblament està servida davant la inactivitat, l'abandonament i indiferència per part del govern, que aplica lleis sense un consens dels implicats, i contradictòries amb les polítiques locals que busquen aconseguir repoblar els pobles petits. Tot plegat crea la sensació d'estar en fase de col·lapse.
Grans centrals solars i eòliques aterren a casa nostra en forma de salvació de la mà de grans empreses de l'oligopoli energètic, sense haver fet la feina prèvia imprescindible de decidir on i com. Aquí s'enceta un conflicte, que hauria de ser innecessari entre territori i renovables, alimentat per una planificació territorial històricament centralitzada i sempre al servei del model industrial i capitalista. Des del territori i els pobles petits només reivindiquem el nostre paper en l'estructura de país, ser escoltats i sobretot respectats.
El model de consum i generació d'energia que tenim actualment és un dels principals causants del canvi climàtic. Revertir aquest model i transitar cap a un ús racional de l'energia, basat en l'estalvi, l'eficiència energètica, en el respecte pel medi ambient i la generació renovable i local, on es prioritzi l'autoconsum, amb la participació activa i directa de tots, és bàsic per poder crear un model de sobirania energètica que posi la vida al centre. Només així serem capaços d'unir els dos grans reptes, la transició energètica i el despoblament, i que les energies renovables també siguin claus per ajudar al desenvolupament sostenible de les zones rurals. Cal que des del món rural i el teixit local, planifiquem conjuntament l'on i el com, perquè el quan és ara mateix.