El 20 de maig és el Dia Mundial de les Abelles, un dia per reivindicar la declaració de l'apicultura com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco.
Cada dia hi ha menys insectes. Aquesta és la realitat dels apicultors: la vulnerabilitat davant la disminució de la població d'abelles. El període de floració és cada vegada més curt, s'avança i funciona amb menor intensitat, les pluges escassegen i ve una gelada quan menys te l'esperes.
L'escalfament planetari altera la floració i canvia els ritmes de la natura, els que vivim de la terra i els arbres bé ho sabem. Lluny queden les dites a l'abril pluges mil i al maig cada dia un raig. I el món i les abelles ens demanen actuar ja. Què impedeix que s'avanci de forma més decidida cap a una economia més respectuosa amb el medi ambient i més sostenible a llarg termini?
Des del món rural veiem com es fomenta un model agrari de monocultius i transgènics que deixen a una banda la biodiversitat, com grans centrals solars i eòliques aterren a casa nostra com un nou model d'energia renovable de la mà de grans empreses de l'oligopoli energètic sense tenir en compte els paratges agrícoles i forestals, com escassegen les polítiques per promoure la gestió activa dels terrenys forestals o com uns Jocs Olímpics ho han de solucionar tot.
Les exigències mediambientals davant del canvi climàtic han de fer que repensem com s'està afrontant la transició energètica i la relació que la societat té amb la natura i amb la terra. Aquesta lluita requereix la implicació ciutadana a tots els nivells, i el món rural reivindica formar part de les decisions sobre desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental, com a peça fonamental que és per al desenvolupament sostenible del món. I de mentre que l'apicultura sigui patrimoni, perquè difícilment podrà ser una professió. Ah!, i encreuem tots els dits per un estiu sense incendis.