Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

Vint anys no són res

La notícia és del SomGarrigues de la primera quinzena de 2003: "Presenten el Centre d'Estudis de les Garrigues per impulsar la recerca del patrimoni cultural". A la imatge, uns joveníssims Vicenç Aguado i Isidre Pinyol flanquegen el primer president que va tindre l'entitat, Fèlix Martín. Al cos de la notícia s'explica que tot ve arran d'un grup d'estudiosos que des del 1997 es reuneix i fa trobades per parlar de temes amb un denominador comú: la cultura de les Garrigues i el seu patrimoni.

Deien aquells xicots que, a més d'endegar i realitzar tot tipus de tasques d'estudi i recerca, volien impulsar la constitució i gestió d'un museu comarcal i també d'un arxiu. Pel que fa a la primera qüestió, ni hi és, ni se l'espera, el museu comarcal. Per bé que al llarg d'aquests anys han aparegut a la comarca diferents exemples d'espais museístics públics, privats, centres d'interpretació, municipals, supramunicipals, fins i tot supracomarcals... tants com n'han tancat o han quedat com un magatzem de vestigis més o menys endreçats de la vida al camp, o de les variades troballes fetes en els predis d'aquest racó de món.

Pel que fa a l'arxiu -toquem ferro-, som a les portes de la seva inauguració, que imaginem solemne i vistosa, atesa la proximitat electoral. Així anem, a ritmes elàstics i fluctuants segons si les urnes s'acosten o no. Esperem que un cop enllestida la "capsa" aquesta tingui la dotació necessària per tal d'omplir-la de contingut. En aquest sentit, un dels grans objectius establerts en el moment de la fundació del CEG, doncs, podrà donar-se per satisfet, per bé que caldrà passar a l'etapa de dinamitzar i promoure l'activitat i la conservació i divulgació del fons.

De tot això se'n va parlar el passat 17 de febrer a la trobada commemorativa i també per presentar la revista de l'entitat: Garriga. Vint anys que han donat per acollir gairebé un centenar de socis, que sempre voldríem més, per fer multitud de xerrades, caminades, exposicions, i jornades, per divulgar el patrimoni dels nostres pobles, per estimular les vocacions científiques i investigadores en el jovent i donar sortida al saber acumulat dels més grans.

Eduard Batlle