El passat mes de setembre, una firma barcelonina subhastava una importantíssima col·lecció de paper moneda de la Guerra Civil, amb una notable presència de bitllets de les Garrigues. Tant notable, que hi eren representats 30 dels 33 pobles de la comarca, és a dir, tots els que es van acollir al decret de la Generalitat per a emetre'n. Segurament, a molts/es de vosaltres us sonarà que al vostre poble es van fer bitllets durant la Guerra Civil. Potser, fins i tot, n'haureu vist o en tindreu algun. Però a molts/es altres segur que no.
Per posar-ho en context, ens hem de situar en un escenari on no hi havia diners per fer les compres diàries. Les monedes de plata havien estat recollides pels governs per fer pagaments a l'estranger, o atresorades a les cases com a valor refugi; les monedes de coure, al seu torn, havien fet cap a la indústria armamentista per tal de fabricar munició. I és en aquest context en què els ajuntaments dels nostres pobles (els nostres pares, padrins i repadrins) van salvar l'economia del col·lapse. Un fet històric que parla d'economia, però també de política, d'organització popular o de drets. Uns bitllets que, al seu torn, són un reflex del disseny i de les arts plàstiques de l'època.
Sabíeu que les Borges Blanques i l'Espluga Calba van ser dels pocs municipis que van emetre bitllets amb el retrat de Francesc Macià? O que, en alguns pobles de Catalunya, es van fer les primeres monedes de plàstic de curs legal del món, i un d'ells és la Granadella? Es tracta d'un patrimoni tangible, que tenim a l'abast i que explica una època i uns fets absolutament singulars. El paper-moneda garriguenc està ben estudiat, però sovint el fet de voler passar pàgina de tot allò relacionat amb la Guerra Civil ha fet que passi desapercebut i sigui desconegut per a molts/es. Seria bo posar-hi remei.