Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

Coincidències 82 anys després

F uns dies, a la Granadella, dins els actes del Pedal Antifeixista, es projectava el documental 'Carretera a Gusen', protagonitzat per un bomber de Terrassa que s'havia marcat el repte de fer amb bicicleta els 2.000 km que hi ha entre la seva ciutat i el camp nazi de Mauthausen, on va ser assassinat el seu padrí, Fèlix Izquierdo. La mort va ser l'1 de novembre del 1941, fa exactament 82 anys, concretament al camp annex de Gusen.

Com a membre del Pedal Antifeixista i conductor de l'acte, em va semblar oportú explicar que nou dies després de la mort de Fèlix Izquierdo, el 10 de novembre, i al mateix camp, moria el granadellenc Marcel·lí Cervelló Torruella. És molt probable, doncs, que Izquierdo i Cervelló coincidissin a Gusen, ja que els dos feia uns mesos, ja que sobrevivien a Gusen. Qui sap si fins i tot van conversar. Té quelcom d'estrany i torbador, però alhora bonic, que 82 anys després parléssim d'ells al poble natal d'un dels dos, sense haver-ho buscat.

El pròxim 11 de novembre, els tres granadellencs deportats als camps nazis (Marcel·lí Cervelló, Miquel Mascarilla i Fidel Olivé) seran homenatjats amb la col·locació d'una Stolpersteine per a cadascú, en un acte en què col·labora el Centre d'Estudis. Fa dos anys, Terrassa va col·locar la seva a Izquierdo; ara toca al seu compan


Miquel Andreu