Opinió
Joan Martí

Joan Martí

L’economia de dades

La celebració recent del Mobile World Congress a Barcelona ens mostra que un dels reptes significatius als quals ens enfrontarem en els pròxims anys és la regulació de les grans empreses tecnològiques. Al llarg de la història, els nostres pares i avis, així com aquells que ens van precedir, van aconseguir regular les indústries de les seves èpoques, des dels ferrocarrils fins als automòbils, avions, aliments i productes farmacèutics. Ara ens toca a nosaltres regular la gran indústria del nostre temps, amb l'objectiu de garantir que mantinguem el mateix nivell de drets i qualitats que teníem abans de l'arribada d'internet. Per assolir-ho, és crucial defensar de manera efectiva el nostre dret a la privadesa.

L'economia de dades és un model de negoci que considerem molt perjudicial i ofereix avantatges limitats que es podrien obtenir d'altres maneres, mentre que els desavantatges són enormes i erosionen la igualtat. Actualment, no se'ns tracta com a iguals, ja que les nostres interaccions estan condicionades per factors com el tipus d'ordinador que tenim, la nostra ubicació, les compres que realitzem i les cerques que portem a terme.

A l'era digital, les dades representen poder, i cedir massa poder a les empreses o als governs pot ocasionar abusos i pèrdua de control. No hauríem d'acceptar ni acostumar-nos a un model de negoci que viola sistemàticament els nostres drets.

Tot el que sabem sobre el món es filtra a través de les nostres pantalles. Aquestes no ofereixen una representació precisa de la realitat, sinó més aviat una imatge manipulada basada en perfils psicològics creats per empreses. La privadesa es torna crucial, ja que mentre les nostres dades personals es comprin i venguin sense restriccions, es produeixen abusos que van des de la discriminació fins a intents de manipular resultats electorals.