Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

El Centre d’Estudis Locals del Vilosell celebra el 25è aniversari

El 4 de setembre de 1999, ara farà vint-i-cinc anys, es va constituir com a entitat el Centre d'Estudis Locals del Vilosell. Es tracta del centre d'estudis més antic de la comarca de les Garrigues, que va servir com a model de persona jurídica perquè el grup d'estudiosos de les Garrigues es constituïssin com a Centre d'Estudis de les Garrigues, en un moment que aquest grup es debatia en configurar-se com un institut depenent del consell comarcal o una associació cultural que col·laborés com a entitat independent amb aquest i altres entitats.

En aquells moments inicials no existia a la nostra Comarca un arxiu comarcal i hem estat molts anys sense tenir-ne, però afortunadament el passat 6 de gener de 2024 s'inaugurava a les Borges Blanques l'arxiu número 40 de la Xarxa d'Arxius Comarcals. Durant aquest temps, en què ens ha mancat aquest arxiu comarcal, hem fet crides a què ens féssiu arribar tota aquella documentació que ens permetés reconstruir la nostra història i el nostre patrimoni cultural. D'aquesta documentació hem fet recerca i divulgació a les pàgines de la revista Talaia del Vilosell, el nostre emblema. També hem procedit a localitzar el dispers patrimoni cultural en diferents arxius i us volem posar dos exemples importants.

El primer exemple és causat per diverses fotografies cedides pels socis al Centre d'Estudis d'una escultura d'una marededeu gòtica, avui desapareguda, que hi havia a la fornícula de la façana de l'església, abans de la guerra civil. Aquesta imatge ens va permetre establir similituds amb d'altres imatges de marededeus que la historiadora Francesca Español havia relacionat: Santes Creus, el Pont d'Armentera i els Omellons, de les quals es desconeixia l'autor. Cal dir, però, que hem aconseguit conèixer l'autor de la marededeu del Vilosell i de retruc d'aquestes escultures gràcies a la conjunció de dos fets importants. Així, la campanya de digitalització impulsada des del Centre d'Estudis dels fons parroquials del Vilosell que es conserven a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona per a posar-los a disposició dels investigadors i del públic en general. I, sobretot, per la feina realitzada per l'investigador montblanquí Jaume Felip que ha localitzat en aquests fons el document pel qual s'encarregava a Bernat de Montllé. Vet aquí com unes fotografies cedides al Centre d'Estudis han permès identificar l'autoria de les altres tres imatges.

El segon exemple es troba als fons documentals notarials del Vilosell que actualment es conserven a l'Arxiu Històric de Lleida. Fa temps vaig localitzar, entre aquests fons, l'original matriu del contracte per l'orgue i el rellotge que hi ha a la veïna localitat de la Pobla de Cérvoles i que enguany celebra també el 25è aniversari de la presentació de la seva restauració. Aquest fons notarial, conjuntament amb el d'altres pobles de les Garrigues, que es conserva actualment a l'Arxiu històric de Lleida del qual també és titular la Generalitat haurien d'anar al nou Arxiu Comarcal de les Garrigues. Des d'aquestes pàgines ho hem reivindicat i ho tornem a reivindicar.

El dia 10 d'agost farem festa grossa. Hi esteu convidats. Moltes gràcies i l'enhorabona compartida per arribar fins aquí i per aquesta efemèride. Els resultats obtinguts i el vostre encoratjament ens animen a continuar endavant.


Vicenç Aguado i Cudolà.