Fa poc que s'ha constituït a les Garrigues l'Associació d'Artesans de la Construcció Tradicional (PACAT), formada per professionals del ram de la paleteria i auxiliars (ferrers, picapedrers, guixaires...) de la comarca que volen posar en valor tècniques i materials de la construcció tradicional. Aquest fenomen de recuperació es va iniciar fa 20 anys a les comarques de Girona, amb la diferència que, allà, la iniciativa va sorgir de la mà dels arquitectes. I amb la diferència, no menor, que allà hi ha un gruix de clients d'ascendència europea interessats en aquest tipus de construcció.
En el cas de les Garrigues, el pas ha sorgit dels qui són cada dia a peu d'obra, persones majoritàriament al capdavant d'empreses familiars que han passat de pares a fills i que han heretat tècniques que poden continuar sent vigents, degudament complementades en determinats aspectes amb tècniques i materials moderns. Tècniques que sovint no figuren als manuals ni s'ensenyen als cicles formatius i que constitueixen en si mateixes tresors de coneixement. La PACAT es donarà a conèixer en una jornada a Cervià on faran demostracions i activitats. Tant de bo una part del sector, ample com és si hi comptem tots els marges, s'apunti a la iniciativa.
Continuen les rompudes a dojo
La necessària ampliació del reg de suport a diferents bandes de la comarca -ara ben justament reclamada al Vilosell i la Pobla de Cérvoles- comporta, però, un efecte no desitjat com és la generalització de rompudes de marges i bancals. Fins a cert límit, els anivellaments són justificats. I la majoria dels mateixos pagesos saben quin és aquest límit o punt d'equilibri que cal no superar per evitar el descontrol de l'escorrentia sobre els camins i les finques veïnes i estalviar-se l'erosió del sòl. Però també hi ha pagesos i més aviat empreses, moltes vegades noves a la comarca, que no ho tenen en compte. Sortosament, alguns ajuntaments com Castelldans, les Borges i Juncosa han començat a posar ordre.