Tot i la importància que va tenir socialment el moviment carlí a la comarca de les Garrigues, durant bastant més d'un segle, i dels fets d'armes que hi van tenir lloc, no ha tingut fins ara cap estudi acurat de conjunt. Fins i tot, en la majoria de monografies locals dels nostres municipis, aquest període s'acostuma a resoldre amb quatre notes espigolades de la tradició oral, ja molt residual, i d'obres de caràcter global català o estatal que, per circumstàncies diverses, acostumen a tenir poca informació de la nostra contrada. És a dir, un peix que es mossega la cua.
Aprofitant que el 2025 es commemora el 150è aniversari de la finalització a Catalunya de la Tercera Guerra Carlina, potser ja seria hora de posar fil a l'agulla i introduir una mica de llum en la foscor d'aquest període històric. Des de Fulleda, hi ha la iniciativa de commemorar un enfrontament bèl·lic del març de 1875 i el paper dels germans Masgoret Macip en el conflicte carlí. Potser, aprofitant aquestes circumstàncies, seria interessant de convocar algun tipus de jornada que, si més no, ajudés a definir temes i estratègies d'estudi que, eventualment, es poguessin traduir en treballs per a la propera jornada Garriga de l'any 2026.
Ens caldria disposar d'informació biogràfica i de tot tipus dels caps carlins garriguencs, així com dels voluntaris que van donar suport al tradicionalisme poble a poble, amb noms, cognoms, renoms i noms de casa, fins allí on sigui possible. Les qüestions se'ns amunteguen: Sobreviu alguna memòria oral encara? Hi ha un precarlisme garriguenc? Fins quan va aguantar el carlisme a les nostres terres i com va evolucionar? Carlisme i franquisme, col·laboració o enfrontament? Hi ha un darrer carlí garriguenc o encara en sobreviuen?
De feina, n'hi ha: ens hi posem ja?
Santi Arbós