Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Desenvolupament local: el Moianès com a exemple de bones pràctiques

D’un temps ençà, a la nostra comarca són recurrents les activitats organitzades sobre el concepte d’oliturisme com a fenomen aglutinador de tot allò relacionat amb el nostre producte estrella, l’arquitectura popular, recursos historicoarqueològics o el paisatge, elements que potencialment suposen l’embrió d’allò que es coneix com a projecte de desenvolupament local. A l’últim número del SomGarrigues podíem llegir la notícia de la presentació d’un estudi sobre la viabilitat de l’oliturisme comparant-lo amb experiències com la del Priorat, el Penedès o el Somontano. Una altra experiència que pot ser útil com a referent és la de la comarca del Moianès, que parteix d’una situació de crisi inicial (fallida de la indústria tèxtil tradicional) i que combina elements força inspiradors. El projecte d’aquesta comarca, a grans trets, incideix en aquests sectors:

1) Reconversió del sector agrari: substitució de varietats i inici de cultius ecològics, fet que arriba a generar al voltant del 75% de tota la producció de Catalunya.
2) Incidència en la indústria transformadora, que havia de comprar aquests productes fora de la comarca. I, al mateix temps, promoció d’altres activitats empresarials innovadores, respectuoses amb l’entorn i de petit format.
3) Distribució d’aquests productes a través de les botigues dels pobles i ús generalitzat al sector de l’hosteleria.
4) Activitats de dinamització turística lligades al territori i la seva gent: posada en valor del patrimoni natural, cultural, històric, arqueològic i paisatgístic (catalogació, museïtzació d’espais) i un estil de vida diferent a l’urbà.

Si visiteu aquesta comarca, els resultats són ben evidents. Per damunt de tot, hi ha una dada trencadora: el Moianès actualment és autosuficient econòmicament i laboral en un 80%. Per finalitzar, algunes dades d’interès que de ben segur us seran familiars. En primer lloc, la comarca del Moianès està dividida administrativament, no en dues, sinó en tres comarques (el Bages, Osona i el Vallès Oriental). La comarca té poc més de 13.000 habitants i, a través d’un estudi (en fan molts al Moianès) es projecta una població de més de 16.000 per al 2015. El projecte de desenvolupament local s’articula a través d’un consorci on hi són representats, entre altres, tots els ajuntaments (governats per 4 partits polítics diferents). Veient els resultats del projecte, segur que la comarca passa per davant dels interessos personals i de partit.