Albert Vilà Casol Secretari de la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics

Em fascina que Turquia i Sicília fossin catalanes i s’hi fes moneda

Torrebesses, 1981.  És Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració i treballa en l'àmbit de les polítiques d'ocupació, però fora de la feina dedica hores a altres coses. A part del trail i les curses d'orientació [v. SomEsports, 37], fa anys que està centrat en la numismàtica, fins al punt que és l'actual secretari de la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. Ha publicat diversos treballs i és patró de la Fundació Josep Jané i Periu, de Torrebesses, on hi ha una col·lecció sorprenent.

MIQUEL ANDREU -  Què és la numismàtica?
ALBERT VILÀ -
La ciència que estudia les monedes, bitllets i objectes monetaris, com els vals, i inclou també la medallística.  

M.A. - Quan t'hi comences a aficionar?
A.V. -
De petit ho col·leccionava tot, clauers, segells, fins que ho vaig arraconar, excepte les monedes, que era el que em generava més interès.

M.A. - El 2008 vas crear un fòrum de numismàtica a Internet.
A.V. -
Era una conseqüència d'aquell interès. Jo col·leccionava monedes, però no tenia gaire xarxa. Veia que a internet hi havia fòrums però eren d'altres àmbits geogràfics (espanyols, francesos...) i tenien molta activitat. Amb un altre company se'ns va acudir crear-ne un de català i va tindre molt èxit, s'hi van registrar centenars de persones. 

M.A. - Per entrar a la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics has d'haver publicat algun estudi, i tu ja en tens uns quants. Quan passes del col·leccionista aficionat a l'estudi i divulgació acadèmica?
A.V. -
És quasi involuntari. Vas col·leccionant, comprant catàlegs, llegint articles, aprenent, aprenent, fins que comences a descobrir coses. Vaig entrar a la Societat Catalana el 2006 com a soci col·laborador i el meu primer article és del 2019. No em vaig atrevir fins al cap de 13 anys! Llavors se'm va proposar com a soci numerari i, per sorpresa meva, el 2020 em van dir d'entrar a la junta.

M.A. - La numismàtica deu ser molt pròxima a l'arqueologia. Us requereixen per identificar troballes?
A.V. -
La numismàtica és una ciència auxiliar i, per tant, té moltes connexions amb altres àmbits: Història, Economia, Arqueologia, Dret, Història de l'art... Llavors sí, més d'una vegada rebem consultes.

M.A. - Tens una època o un àmbit territorial predilecte?
A.V. -
El que més m'ha interessat, tant com a col·leccionista com per fer recerca, és la moneda de la corona catalanoaragonesa medieval i la moneda local catalana. Em fascina que Turquia o Sicília fossin catalanes i que allí es batés moneda. Les monedes expliquen aquesta part de la Història.

M.A. - I no està tot descobert, ja?
A.V. -
Hi ha molt per descobrir, encara, especialment en numismàtica catalana, de totes les èpoques, sigui la Guerra dels Segadors, la Guerra Civil, moneda medieval... Cada any hi ha descobertes.

M.A. - Has catalogat la col·lecció del torrebessí Josep Jané Periu, que té un museu a la població. Què en destaques?
A.V. -
Per sorpresa meva hi vaig trobar un fons de 3.000 monedes, una cosa absolutament inversemblant en un museu de poble. La part més interessant és la de bitllets i vals de la Guerra Civil. Hi ha pocs museus que tinguin un volum tan important i amb tanta diversitat de poblacions. M'atreviria a dir que després del Museu Nacional d'Art de Catalunya i del Museu d'Història de Catalunya, el més rellevant en bitllets i vals és el de Torrebesses.

M.A. -  Quan algú fa una troballa, de seguida deu pensar quant valdrà.
A.V. -
Tothom pensa que les monedes són objectes molt exclusius, però eren seriats. Si pensem en Jaume I el Conqueridor i un diner de València, per exemple, se'n van fer milions. És relativament fàcil i barat trobar-ne.

M.A. -  Com són les Garrigues, a nivell numismàtic?
A.V. -
Hi ha dos pobles que van fer moneda local a l'edat mitjana, segle XV: Arbeca i l'Albi. Durant la Guerra Civil del 36-39, quasi tots els pobles van emetre bitllets. A la Granadella, per exemple, en aquell període es fa una de les primeres monedes de plàstic de curs legal del món; també establiments particulars van emetre vals amb valor monetari.

M.A. -  En què estàs centrat ara?
A.V. -
A recopilar informació i catalogar vals dineraris i no dineraris emesos per sindicats obrers, cooperatives i altres establiments durant la Guerra Civil i la postguerra al Segrià i les Garrigues.