Laura Quintana - Què us va incitar a viatjar amb furgoneta?
Aitor Florensa - Tots dos sempre hem volgut viatjar amb furgoneta i fer un canvi de vida perquè estem cansats de seguir sempre la mateixa rutina. Així doncs, al novembre de farà tres anys vam decidir comprar una Peugeot Boxer de segona mà i començar a aïllar-la i folrar-la fins a obtenir el que tenim ara, una furgoneta càmper.
L.Q. - Què és una furgoneta càmper?
Laia Solé - És una furgoneta habilitada per poder fer-hi vida. Qualsevol tipus de furgoneta és útil per transformar-la en una càmper.
L.Q. - Quant heu invertit per adaptar el vehicle?
A.F. - La furgoneta ens va costar 5.500 euros, però amb la camperització gairebé uns 15.000 euros en total. La inversió és alta però hem anat invertint a poc a poc. A més, és molt més econòmic adaptar-la un mateix que no pas comprar-la.
L.S. - Pots comprar furgonetes camperitzades cares i precioses, però aquesta l'hem fet nosaltres i a dins ens hi sentim molt a gust.
L.Q. - Com sorgeix el projecte The Van Effect i per què aquest nom?
L.S. - Quan vam comprar la Peugeot Boxer vam decidir viatjar fins a Portugal. Aquest viatge ens va despertar sensacions inexplicables, volíem quedar-nos a viure a la furgoneta. A més, a les xarxes socials hem vist molta gent que fa vida a la furgoneta des de fa molts anys i vam pensar que si ells poden fer-ho, nosaltres també. Pel que fa al nom, no me'l vaig rumiar gaire, vaig despertar-me un matí i em va venir al cap El efecto furgoneta, vaig pensar que en anglès quedaria millor. A partir d'aquí, vam crear el compte d'Instagram @Thevaneffect i la pàgina web per poder explicar tot el procés d'adaptació i les futures vivències.
L.Q. - Com financeu el projecte?
A.F. - Tenim l'avantatge, gràcies a Internet, que podem exercir de la nostra professió a qualsevol lloc del món. Però si durant el recorregut veiem que la nostra feina no ens permet guanyar suficients diners, no tenim cap inconvenient a parar la furgoneta en una ciutat i treballar-hi de qualsevol cosa durant un temps. A més, estem posant en marxa una botiga online per vendre productes ecològics perquè les persones que viuen en furgonetes contaminin menys, però encara no sabem quan podrem activar-la.
L.Q. - Quin és el pressupost mínim per dur un nivell de vida acceptable en una càmper?
A.F. - Encara no ho sabem perquè no ho hem posat en pràctica, però m'identifico molt amb uns amics que han viatjat per tot Europa i només han gastat uns 300 euros mensuals per persona. El cost de vida és molt més baix que viure a la ciutat, només hem de preocupar-nos del gasoil i el menjar. L'aigua, per exemple, l'obtindrem de les fonts.
L.Q. - Quines destinacions teniu previstes?
L.S. - No volem atabalar-nos amb la ruta perquè si no, no gaudirem del viatge. Començarem pel Marroc i després sobre la marxa ja veurem què farem.
L.Q. - Marxeu al setembre però sabeu quan tornareu?
L.S. - No tenim un pla fix, esperem que tot funcioni bé per allargar-ho tant com puguem.
L.Q. - Actualment teniu més d'11.600 seguidors a Instagram, quin és el pes de les xarxes socials en aquest projecte?
L.S. - Instagram és la porta d'entrada, crec
que és més directe, ens permet arribar a molta més gent i a l'hora de viatjar això és un avantatge perquè, si un dia ens fes falta alguna cosa, sabem que tindrem a algú que ens pugui ajudar.
L.Q. - Us fa respecte que el projecte no surti com havíeu pensat?
L.S. - Sí, m'angoixo molt ràpid i sóc conscient que viurem situacions molt complicades.
A.F. - A mi no, sempre pots trobar algú que t'ajudi a solucionar el problema.
L.Q. - Quin és el vostre destí de somni?
A.F. - Des de ben petit que el meu somni és viatjar per Noruega amb una furgoneta.
L.S. - Jo Egipte, els meus pares han viatjat molt per tot el nord d'Àfrica i he crescut amb històries de mòmies i faraons.
L.Q. - Cada cop més gent s'anima a viatjar amb furgoneta, què els recomanaríeu?
A.F. - Que ho facin, però que no programin el viatge i gaudeixin més del moment.