El passat 4 de novembre, els Agents Rurals van recollir a la partida de les Forques, de Vinaixa, una guineu que estava malalta. L’animal va ser traslladat al centre de fauna de Vallcalent, on va ser eutanasiat i, posteriorment, es va portar congelat al Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) de la Universitat Autònoma de Barcelona, per tal de fer-ne un estudi postmortem.
El resultat de la necròpsia concloïa que els símptomes que patia la guineu eren compatibles amb una infecció pel virus del Brom, amb afectació greu de diversos òrgans i teixits, inclosos l’encèfal, el pulmó i el cor, i els especialistes van poder confirmar la infecció.
El Brom és una malaltia altament contagiosa causada per un virus que afecta una àmplia varietat d'hostes, incloses les guineus. Quan aquestes s’infecten, poden mostrar letargia, aflaquiment extrem, tos, diarrea i, en fases avançades, convulsions i moviments en cercles o espasmòdics.
El mateix SEFaS alerta que el virus del Brom en guineus té implicacions significatives per a la conservació de poblacions silvestres, especialment en contextos d'espècies vulnerables o introduïdes en ecosistemes, i sovint es considera una malaltia que pot facilitar brots secundaris en altres carnívors salvatges o domèstics. La detecció es realitza mitjançant tècniques com la immunohistoquímica i la PCR, i el control implica vacunació en animals domèstics per reduir la transmissió a la fauna salvatge.
En aquest sentit, la Federació Catalana de Caça ja s’ha fet ressò del cas i els Agents Rurals recorden que la vacunació en gossos de caça i gossos de companyia en general pot tenir un efecte preventiu de protecció, tant per a ells mateixos com per a la fauna salvatge com la guineu i altres espècies protegides, a qui el virus pot provocar brots de mortalitat.
En els últims anys, a través del SEFaS només es té coneixement de dos casos com aquest, un el 2020 a Osona i Bages i un el 2022 al Baix Llobregat.