ENERGIES, RESIDUS
- ACN / Juneda

Els opositors a Tracjusa rebutgen l'atorgament de la llicència d'obres al projecte

La plataforma recorrerà el tràmit aprovat per l'Ajuntament de Juneda, que considera que s'ha fet "sense les garanties legals suficients".

Roda de premsa l'octubre del 2024 a Lleida. (foto: Anna Berga/ACN)

La Plataforma Aturem la Incineradora de Juneda rebutja l'atorgament de la llicència d'obres a Tracjusa per part de l'Ajuntament d'aquest municipi. El col·lectiu considera que s'ha concedit “sense les garanties legals suficients” i reclama al consistori que li faci arribar la documentació relativa a la tramitació per poder-hi presentar recurs. La plataforma manté que la planta serà una incineradora de residus -cosa que els promotors neguen- i que comportarà emissions contaminants, amb riscos per a la salut dels veïns. Després de nou anys de tràmits, l'Ajuntament de Juneda ha atorgat a Tracjusa la llicència d'obres per obtenir gas per a la planta d'assecatge de purins a partir de fins a 45.000 tones anuals de residus.

La plataforma veu incompatible la concessió de la llicència amb el fet que el Grup Griñó, un dels socis del projecte juntament amb la cooperativa GAP, sigui investigat en la trama de presumpte tràfic il·legal d'escombraries procedents d'Itàlia. A més, el col·lectiu critica que l'Ajuntament de Juneda no hagi tingut en consideració que mig miler de professionals de l'àmbit de la salut de Ponent i la Conca de Barberà haguesin subscrit un manifest en què es mostraven preocupats per l'impacte del projecte sobre la salut de les persones. La plataforma es reunirà aquest divendres d’urgència per decidir quines accions emprèn a partir d'ara.

Els impulsors defensen que la planta és ‘segura per al medi i la salut’
Els promotors de Trajcusa han valorat en un comunicat que el projecte per transformar l'actual planta de tractament de dejeccions ramaderes permetrà produir “fertilitzants d'alta qualitat” i reduir “la contaminació del sòl i dels aqüífers, evitant els impactes negatius dels excedents de purins”.

Segons el president de GAP, Eduard Cau, amb la llicència d'obres de la nova planta de gasificació “fem un pas decisiu cap a la materialització de Nova Tracjusa, consolidant un projecte pioner que garanteix una gestió sostenible de les dejeccions ramaderes, redueix l'impacte ambiental i contribueix al desenvolupament econòmic i social del territori”.

Els promotors destaquen que la planta permetrà evitar l'ús de combustibles fòssils i apostarà per combustible que qualifica de “sostenible”, la qual cosa, asseguren, suposarà “una reducció del 85% de les emissions de diòxid de carboni en comparació amb l'ús de gas fòssil no renovable”. Per contra, la planta preveu emetre dioxines i furans, un dels punts que generen més recel entre els opositors. GAP subratlla que el projecte compta amb totes les autoritzacions necessàries i operarà “sota estrictes normes mediambientals i sanitàries”.