Tenia previst de comentar l’homenatge als alcaldes de Cervià que es va fer el dia 28 de setembre. Però acabo de rebre un reenviament de part de l’alcaldessa que conté unes reflexions que em semblen d’una actualitat més immediata. És sobre les 522 beatificacions dels màrtirs de la Guerra Civil, proposades per la Conferencia Episcopal Española. Es tracta d’un escrit de cinc pàgines adreçat al Sr. Arquebisbe de Tarragona en nom de la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat i està signat per Josep Sànchez Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània de la URV.
Diu entre altres coses: Respectuosament vull dir-vos que considero aquest acte de caire polític perquè pretén fer aparèixer la vostra institució com a víctima de la guerra civil quan també fou botxí. [...] Excm. i Rvdm. Dr. Jaume Pujol, les beatificacions són una afronta a la memòria dels derrotats a la guerra civil, les famílies dels quals -com no ignoreu- tenen morts per dignificar i molts impediments burocràtics per fer-ho.
Com pot ésser que l’Església que s’oposà a la Llei de Memòria Històrica general ara la defensi per a ella? Segurament l’Església d’aquí a 300 anys, com en el cas de Galileu, reconeixerà que s’ha equivocat. [...] El diàleg és el camí que hem de continuar treballant i de fet, aquests dies, els papes Benet XVI i Francesc I han demostrat amb Piergiorgio Odifreddi i amb Scalfari, respectivament, que la paraula és un element primordial per l’enteniment entre persones de bona voluntat. [...]
Afegim-hi que l’associació cristiana Església Plural ha advertit que les beatificacions poden convertir-se en un acte d’exaltació feixista i de nacionalisme espanyol i ha alertat que grups d’extrema dreta, com la Asociación Cruz de San Andrés i la Liga Tradicionalista, han fet una crida a la participació dels seus simpatitzants.
És significatiu que la monja Teresa Forcades manifestés la seva crítica sobre aquest acte multitudinari i hagi estat silenciada per part de l’Arquebisbat de Tarragona.