Opinió
Josep Maria Anglès

Josep Maria Anglès

Aquells oficis d’abans (segona part)

Continuem amb els oficis dels nostres avis.

El perfil ocupacional més innovador l’oferien els reparadors de ràdios, com eren els senyors Gras Palou, Sebastià Cornudella, Pere Viles, Joan Serra i Rafel Llauradó. Hi podríem afegir la sorprenent impremta Giribet i l’impressor Martí, que a més subministrava objectes d’escriptori. També molts recordem l’agradable establiment del senyor Puigdengoles: “Materiales de escritorio, cosmética y perfumería”. A poca distància obria portes el sempre elegant Josep Salamó, sí, el Plateoro, amistosa competència del Gonsalo de la Plaça.

A tot això, l’empresa menys convencional era a Juneda, on el senyor Bonaventura Bertran anunciava a la seva clientela “Comestibles, perfumería i tractor para labranza”.

Prosseguim els retrats professionals parlant de l’emblemàtic Garaje Central, del senyor Andreu –el garatge del Salvador–, representant de Montesa i punt de trobada i tertúlia dels pagesos de la comarca. El Garaje Moderno, Servicio Vespa, instaurat pel senyor Valero, i el taller Figuerola, especialitzat en premses hidràuliques.

A principis del 1960 anaven de baixa uns mecànics que anys enrere no s’acabaven la feina: els senyors Peries, Olivart i Domènech, acreditats reparadors de bicicletes. Un altre segment productiu el constituïen els constructors de carros, 14 a la comarca. La feina no era fàcil: calia coneixements molt específics i una gran habilitat.

Les fleques foren molt nombroses. Em pregunto com podien guanyar-se la vida els 8 forns de pa d’Arbeca i els 5 de Belianes. A les Borges en teníem 10 i a Juneda 7. Sovintejaven els tiquets bescanviables per 2, 5, 10 o més quilos de pa. Un pagès podia baratar llenya o feixos de rama d’oliver, necessaris per al forn, a canvi de pa. Encara en tinc alguns, d’aquests tiquets.
Pel que fa a pasteleries, enviem un dolç record als senyors Fidel Jiménez, Ramon Niubó i Pau Camí. A Cervià obrava Josep Martí i Joan Miró a Juneda.

L’únic ofici que no em veuria amb cor de fer és el de recol·lector de sangoneres, ocupació poc freqüent a les Garrigues. Els metges recomanaven els tractaments amb sangoneres i, per tant, calia atrapar- les, cosa que feien les dones. Es posaven dins les séquies on n’hi podia haver i, un cop les cames en quedaven plenes, sortien i s’esperaven que els animalons els xuclessin la sang fins a estar ben unflats, moment que ja se’ls podien treure. Abans no, perquè les mandíbules restaven enganxades a la pell i ja no servien.

També és xocant la quantitat de metges que hi havia. Recordem els doctors Riu, Pagès i Roco de les Borges –a més del dentista Verdié–, don Segismundo Braguer i Mariano Sorolla a Cervià, doctors Iglesies i Ardiaca a Torregrossa, a Juneda els doctors Tarazona i Solans, a Puiggròs Garcia Teixidó i el doctor Amorós Griñó a l’Albi.

Amigues i amics de SomGarrigues, que tingueu salut i bones festes!