El patrimoni natural de les Garrigues és d'un valor incalculable. Amb aquesta sentència inicial no pretenem convèncer ningú, ni esperonar els ànims o aixecar la moral. Simplement es tracta de constatar un fet irrefutable. La comarca acull o participa de cinc espais d'interès natural inclosos en el projecte Espais Naturals de Ponent: els Bessons, els secans de Mas de Melons, la vall de Vinaixa-Tossal Rodó, la serra de la Llena-Muntanyes de Prades i els secans de Belianes-Preixana. Es tracta de paratges "representatius de la riquesa paisatgística i la diversitat biològica del territori català" (PEIN, 1992).
Però la natura no hi entén de fronteres ni de delimitacions humanes. La seva bellesa i el seu encant salta d'una conca a l'altra, baixa fondo avall, travessant prats i boscos amb la mateixa facilitat que un ocell vola el cel. Què en sap l'àguila cuabarrada de províncies o vegueries, de comarques i municipis, de partides i trossos? Ella no hi veu cap trencament ni partició enlloc, sinó un continu mancat d'escissions sense solució de continuïtat. Nosaltres ens hem proposat valorar la vall de la Coma talment com si es tractés d'un espai natural protegit, tot exhortant els garriguencs a estimar-la i tenir-ne especial cura.
El primer que vaig fer per tal d'elaborar de manera satisfactòria el present elogi va ser posar-me en contacte amb en Mateu Esquerda. Després d'orientar-me profusament, va dirigir-me a l'Albert Calvera que és "qui més l'ha inspeccionada". Segons l'Albert es tracta, sens dubte, "d'una de les valls amb més personalitat i elements patrimonials de la comarca". La vall de la Coma està literalment vertebrada per un seguit d'elements, construccions, testimonis, restes i vestigis que evidencien la presència humana al llarg dels segles, de forma continuada, des de la prehistòria fins a l'actualitat. Ubicada en una zona de pas natural, la vall és tan rica en patrimoni que, sentint-ho molt, simplement anomenarem alguns dels elements més significatius. Ja a l'àmplia capçalera, conformada per la confluència del fondo del Rossec i el fondo de les comes de Vinaixa, trobem atractius singulars com l'imponent aixopluc al tros de Cal Tarresà o una cisterna digna d'admirar. Baixant avall trobarem el paratge idíl·lic que envolta la Venta del Moreno; la cova de l'Albarda als peus del coster de les Forques; l'alzina de cal Ribera; les balmes amb pintures rupestres Patrimoni de la Humanitat (UNESCO, 1998. Kyoto); el roure de les Comes de cal Marió; la roca del Mocador; la cova de l'Àguila amb la roca partida; el petroglif en forma d'espiral del fondo de l'Aiguamoll; la generosa font d'En Clèria; les trinxeres de la Guerra Civil a tocar de la cabana de cal Llucifer i l'alzina al pla del Castellà. Ara bé, llegint els treballs publicats per en Calvera o simplement xerrant una estona amb ell, prendrem consciència de la veritable magnitud de la qüestió. L'any 1995 "es produeix una troballa [...] de tres fragments de mil·liari al terme de l'Albi, concretament a la partida de les Comes de Vinaixa. [...] Aquest punt de milla assenyala el pas de la Via Augusta per la capçalera de la vall de la Coma." (E. A. Calvera Belló. El pas de la Via Augusta per la comarca de les Garrigues. 2008).
Ferran Obiols