Bàsicament, hi ha dues maneres de viure la política als nostres pobles (i arreu). Pagant impostos, votant cada 4 anys i, quan alguna cosa no ens agrada, renegar des del sofà. O bé participant. Alguns col·laboradors del Som ja n'hem parlat unes quantes vegades (per exemple el Joel Jové, al SomGarrigues 489).
La responsabilitat per a passar d'un model contemplatiu a un de més actiu és de cadascun/a de nosaltres, però no només. Els ajuntaments tenen mecanismes per fomentar la participació ciutadana. I la base per a fer-ho és informar. No parlo només de la mal entesa transparència, és a dir, posar a disposició de qui vulgui unes determinades dades. Em refereixo a informar de forma activa, constant i assegurant-se que els canals són els adequats.
Al darrer article parlava del sistema de recollida d'escombraries porta a porta, el qual em serveix d'exemple. Com tots els canvis (i més si ens toca treballar), provoca en part de la població un rebuig inicial. Ara bé, si la proposta és positiva, com més informació, més acceptació. En molts pobles es van fer sessions informatives prèvies. L'empresa concessionària sovint era qui explicava el funcionament del sistema de recollida, el per què es decideix aplicar el canvi de model i poca cosa més. Sabem quin cost econòmic real té aquest servei? És un cost o una inversió? Ens hi estalviarem diners? El canvi de model té només un impacte econòmic o també ambiental o educatiu?
I ara, que molts pobles ja fa unes setmanes que fan el porta a porta, hi ha un retorn de resultats? Doncs sembla que en alguns pobles, sí. Llegeixo en cartells o a l'aplicació de l'eBando que la recollida selectiva ha arribat al 81% a Torrebesses (partíem d'un 34%). És un primer pas, però cal anar més enllà.
Si volem uns pobles actius i participatius, cal informar activament (no s'hi val a penjar les actes dels plens a la web dels ajuntament i prou), per diferents canals i sobre tots els temes, també sobre pressupostos.