El president Francesc Macià va morir el 25 de desembre de 1933, una de les morts més sentides de la història de Catalunya on van assistir, segons The New York Times, més d'un milió de persones. Entre els assistents s'hi comptaren molts garriguencs, alcaldes, polítics, parents o, senzillament, admiradors. D'això enguany se'n complirà 86 anys, que són molts, però no suficients per esborrar-ne definitivament la memòria. Hi ha gent gran, molt gran, que encara el recorda, que n'explica anècdotes i vivències. I també hi ha gent més jove que en recorda allò que li van explicar els seus pares i padrins, les seves mares i padrines, i que també forma part de la memòria col·lectiva sobre el president Macià.
Per tal de recuperar aquest patrimoni immaterial que corre el perill de desaparèixer, des del Centre d'Estudis de les Garrigues hem organitzat el primer Taller de memòria sobre el president Macià, que tindrà lloc a l'Espai Macià de les Borges Blanques el divendres 13 de setembre a les 16 h. El taller servirà per a preservar, en format audiovisual, tots aquells testimonis i records sobre el president Macià de tothom que s'hi acosti aquell dia a la tarda. Aquestes gravacions passaran a formar part del fons documental de l'Espai Macià, que col·labora en l'organització del taller.
De Francesc Macià, fill dels borgencs Joan Macià i Maria Llussà, en coneixem diversos episodis per la comarca de les Garrigues, però ara s'obre la possibilitat de salvaguardar aquest record. És per això que us invitem a participar en el taller sense tenir en compte l'edat o la ideologia i que tothom pugui aportar el seu granet d'arena en la recuperació de la memòria del president. L'acte s'emmarca en els 12ns Tallers i Jornades de Memòria Oral organitzats per tot Catalunya, gràcies a l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. Des del CEG també organitzem el taller Els usos de les plantes a les Garrigues com a símbol d'identitat, que tindrà lloc el 28 de setembre a les 18 h a l'Ateneu Popular Garriguenc. No hi falteu.
Marc Macià Farré