Opinió
Miquel Àngel Estradé

Miquel Àngel Estradé

A Alcarràs sembla que en saben més

Amb pocs dies de diferència dues notícies relacionades amb la ramaderia d'Alcarràs i la de les Garrigues, han merescut l'atenció de diferents mitjans de comunicació tant nacionals com provincials. Ambdues, però, crec que han interessat als garriguencs que volem que els ramaders de la comarca es puguin guanyar la vida i alhora que trobin una solució per a tractar les dejeccions, que s'emmarqui dins de la ja coneguda economia circular i no impliqui la combustió de residus aliens al territori, que poden tenir afectacions per a la salut i el medi ambient.

Segons sembla, la Societat Agrària de Transformació, Alcarràs Bioproductors, ha contret un préstec amb l'ICF de 3 milions d'euros per tal que els 150 ramaders que agrupa puguin produir biogàs capaç de convertir-se en electricitat que injectaran a la xarxa. Més endavant, també s'han proposat produir biometà per tal de comercialitzar-lo, un cop purificat, i contribuir a ampliar les fonts d'energia renovable. La nova planta, que en pocs mesos ja estarà operativa, els permetrà traure profit d'unes setanta mil tones de subproductes ramaders que fins ara constituïen un excedent que els causava problemes. Amb aquestes dues iniciatives aquesta agrupació de ramaders completa la bateria d'accions que van iniciar, ja fa uns anys, amb la posada en funcionament d'una planta de compostatge, que elabora un biofertilitzant ben posicionat al mercat i que compta amb un espectre de clients cada cop més diversificat que n'aprecia la qualitat.

Evidentment, tant la producció de fertilitzants com la de biogàs i biometà es farà emprant bàsicament les dejeccions porcines i bovines de les explotacions dels ramaders juntament amb subproductes dels escorxadors de la zona i s'han afanyat a destacar el consens social i polític que suscita el seu projecte empresarial.

En paral·lel a aquesta notícia s'ha publicat que el Grup Griñó, una empresa borgenca especialitzada en el tractament de residus i que cotitza fins i tot en borsa i ha acumulat una llarga experiència, s'ha aliat amb Tracjusa i aportarà quinze milions d'euros per a la producció també de biogàs mitjançant el tractament de purins i material orgànic com vísceres i ossos. Atesa la quantitat de capital aportat i a l'experiència en la gestió de residus del Grup Griñó, hom espera que Tracjusa ja no hagi de recórrer a la combustió de residus d'origen urbà procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona i el biogàs i els fertilitzants granulats obtinguts, com succeeix amb la planta d'Alcarràs, es nodreixin de residus exclusivament d'origen ramader de la zona. Ningú no entendria, ara que compten amb una injecció de capital notable i amb el bagatge empresarial d'una empresa vinculada a la comarca i avesada a utilitzar les tecnologies més eficients i avançades, que persistissin en voler incinerar residus completament aliens al territori i a la pròpia l'activitat ramadera. Cal apel·lar, doncs, al nou accionista borgenc i a la seva experiència empresarial, per tal que reorienti l'anterior projecte de producció de biogàs i d'assecatge de purins, que no compta amb el necessari consens social i polític i ha despertat oposició i inquietud en amplis sectors de la població.

Si els ramaders d'Alcarràs poden fer-ho en el marc de la reutilització exclusiva dels propis residus de les seves explotacions i sol·licitant un préstec, més podem exigir-ho a aquest nou projecte empresarial que comptarà amb una injecció de capital tan important. Espero que en Joan Griñó, un jove i brillant empresari borgenc i president de Corporació Griñó, un entramat d'empreses especialitzades en la gestió de residus que factura 150 milions d'euros anuals, estigui a l'altura de la responsabilitat social i del compromís amb la seva població que podem i hem d'exigir-l'hi. Ens agradaria a tots que quan visiti les Borges pugui fer-ho satisfet d'haver contribuït a la viabilitat d'un sector tan important com el ramader i de poder donar-nos totes les garanties que no solament no suposarà cap amenaça per a la salut de les persones i la producció agrícola de qualitat, sinó que constituirà un exemple d'economia circular que generarà riquesa i en situarà al capdavant de la producció d'energies netes.