Opinió
Bernat Morgades

Bernat Morgades

(Des)avantatges tecnològics

Estem instal·lats en la immediatesa. Podem saber on és exactament un familiar o amic a 8 km o a 8.000 km de distància, podem comunicar-nos amb qualsevol persona a totes hores i inclús podem veure la Terra des de l'Estació Espacial Internacional en directe. La tecnologia ens ajuda cada dia més a predir fenòmens meteorològics, a optimitzar processos productius, a donar millor vida a les persones amb l'ajuda d'intel·ligència artificial que automatitza tasques rutinàries que no aporten valor i poder-nos centrar en les tasques menys monòtones i més creatives.

De vegades, però, no fem un ús adequat de les facilitats tecnològiques i comunicatives que tenim. Pots estar-te esperant a casa que vingui algú amb qui has quedat i que no es presenti sense ni avisar, amb el fàcil que és fer un truc o enviar un missatge. En alguns casos encara pot ser (i ha estat) molt pitjor: si Mazón s'hagués comunicat més ràpidament amb l'AEMET, el desastre de la dana a València segur que no hauria estat tan mortífer. A més, en aquest cas, no estem parlant que una nova tecnologia sigui crucial per gestionar la situació, només calia estar pendent del mòbil, que és un dispositiu més que consolidat. 

Ara bé, per altra banda, les vies de comunicació immediata ens poden jugar males passades. Si quedes amb algú a tal hora a tal lloc, et poden cancel·lar la cita 5 minuts abans, via WhatsApp, trucada, Instagram, SMS, etc. Quan jo n'era petitet no tenia mòbil; els boomers i generacions precedents quasi que ni telèfon fix. Si quedava amb un amic a les 6 al Toll, a les 6 havia de ser al Toll, cosa que de pas em va inculcar implícitament el compromís. Ara, amb les facilitats per comunicar-nos que tenim, pots fer un trajecte de mitja hora per anar on has quedat i que et plantin quan ja ets a lloc esperant. En resum, la tecnologia és una eina que pot millorar les nostres vides de moltes maneres, però és essencial fer-ne un ús responsable i conscient.