Reportatge

Ambaixadors del folklore català a Eslovàquia

Els diables Calents i Cornuts i els Grallers La Revolta d'Arbeca van participar el cap de setmana del 9 a l'11 d'agost del 36è Aplec Internacional d'Adifolk com un dels grups representants de la cultura popular catalana. L'esdeveniment tenia lloc a Presov, la tercera ciutat d'Eslovàquia, que va acollir la trobada amb interès. Entre bambolines hi havia un altre garriguenc, Víctor Duaigües Simó, que exercia com a director de l'Aplec. Era el seu quart any amb aquest rol.  

Xavier Franch

Comparteix

Les danses, melodies, espectacles i figures de la cultura popular catalana van ser protagonistes el cap de setmana del 9 a l'11 d'agost del 36è Aplec Internacional organitzat per l'Associació per la Difusió del Folklore (Adifolk) a la ciutat eslovaca de Presov. Unes 650 persones procedents de 24 colles, entre sardanistes, geganters, castellers, diables i puntaires, per citar-ne algunes, van ensenyar als veïns de la tercera ciutat més gran d'Eslovàquia la riquesa i la diversitat del folklore nostrat en demostracions conjuntes i també individuals.

Entre els representants catalans amb més protagonisme hi va haver els diables Calents i Cornuts d'Arbeca, que van exhibir la tradició del foc, tot i que amb els canvis necessaris per ajustar-se a la normativa estatal i local. Els grallers La Revolta també van estar-hi presents. Era la primera vegada que aquests grups  arbequins formaven part d'una trobada internacional d'Adifolk. 

Als controls de l'esdeveniment hi havia el juncosà Víctor Duaigües Simó, que feia de director d'aquesta trobada per quart any consecutiu. Abans havia comandat els aplecs de l'Alguer (Itàlia), que va comptar amb un miler d'actuants, el d'Elvas (Portugal) i el de Villach (Àustria). Encara uns anys abans, ell mateix havia participat en els de Torí (Itàlia), Perpinyà (Catalunya Nord) i Ostrava (República Txeca) com a membre de la colla sardanista Xàldiga de Barcelona.     

Correfocs sense soroll 
Els correfocs són un dels elements festius més apreciats a Catalunya. Els diables arbequins es van trobar a Presov amb el repte d'exportar la celebració sense fer ús de pirotècnia amb trons o xiulets. El grup, que va reunir una vintena d'integrants comptant-hi els grallers, va crear un espectacle de lluïment amb protagonisme del foc, però sense les habituals detonacions. Duaigües Simó els reconeixia la capacitat d'adaptació per transformar els correfocs en una demostració visual insonora. També per imaginar una posada en escena diferent. Per als eslovacs, com per la majoria d'europeus, "que puguin estar sota el foc és inconcebible".

Tot això convertia l'espectacle conjunt La festa major de dissabte a la nit i la posterior nit de foc en un dels plats forts de l'Aplec. També ho eren els castellers i les figures humanes dels falcons, a més del segon xou compartit, sobre Joan Amades i el costumari català. 

Interès i intercanvi cultural
Víctor Duaigües Simó explicava abans de l'esdeveniment que havien constat un gran interès per part de les institucions de Presov i que això havia permès activitats que unissin grups folklòrics catalans i eslovacs, com va ser el cas d'una mostra de danses. A més, seguint amb l'ADN d'Adifolk, les comunicacions públiques es feien en català i en la llengua local. L'anglès servia, només, com a llengua per la coordinació interna.   

Satisfacció general 
Lluc Morgades, dels diables Calents i Cornuts d'Arbeca, ressalta que, malgrat uns viatges llargs i un cap de setmana intens, "els ha agradat molt". Van fer colla i relació amb altres grups i van notar la proximitat d'un públic que els observava rere tanques metàl·liques, però amb el mòbil preparat. Ara ja tenen la mirada posada en la festa major. 
Duaigües Simó, que és crupier [v. SomGarrigues, 510] i voluntari a Adifolk, diu que la trobada "va funcionar perfectament". La cultura popular no s'atura i ja preparen l'edició del 2025.