Reportatge

Internacionalisme de pedra (de les Garrigues)

L’escultor Rob MacDonald treballa des d’un petit taller de les Borges i amb pedra de la Floresta en un monument de record a un grup de brigadistes internacionals de la Guerra Civil que s’ha d’instal·lar a Malgrat de Mar.

L'escultor Rob MacDonald treballa des d'un petit taller de les Borges i amb pedra de la Floresta en un monument de record a un grup de brigadistes internacionals de la Guerra Civil que s'ha d'instal·lar a Malgrat de Mar. Els voluntaris viatjaven en un vaixell que va ser torpedinat i enfonsat per un submarí franquista a les costes del Maresme.

Aquest estiu, el Rob té molta feina. Ha d'acabar de fer unes 30 figures de pedra que li falten per completar les 60 que formaran el monument en què està treballant. Serà un monument de quatre metres d’alt per sis de llarg i dos d'ample i es col·locarà a la platja de Malgrat de Mar (Maresme). A les costes d'aquest municipi és on el 30 de maig del 1937, en plena Guerra Civil, un submarí de les tropes de Mussolini al servei de Franco va torpedinar i enfonsar el vaixell Ciudad de Barcelona, que havia sortit de Marsella carregat amb més de 200 brigadistes internacionals disposats a ajudar la República en la lluita contra el feixisme. En van morir 46, però es creu que van ser més. Ara, el monument en serà un homenatge.

S'instal·larà a Malgrat, segurament el 2019, però haurà sorgit de les Borges Blanques, concretament de l'antic galliner d'una torre propera a la Font Vella, on el Rob va tallant i donant forma a les peces. Treballa amb pedra de la Floresta. "M'agrada molt, és perfecta", diu, i va transportant les figures en petites tongades cap a Malgrat i Barcelona, on les acaba de polir i donar-los l'aparença definitiva. 

La responsabilitat de l'artista
Rob MacDonald va néixer fa 48 anys a Rugby, una ciutat anglesa de les Midlands, i en fa vuit que es va traslladar a Badalona. Va viure molt temps a Londres, on va conèixer la seua companya, catalana, i sempre s'ha implicat socialment i políticament. Allà, a l'ala esquerra del Labour Party, aquí al 15-M, per exemple. "Sóc socialista revolucionari, anticapitalista", afirma, i entén l'art com una acció política, equivalent a una manifestació al carrer. "L'art explica idees, quan creem obres expliquem històries, tota obra és política, tant si fas una flor com si fas un puny, per tant, l'artista té una responsabilitat", diu. Aquest és, de fet, l'esperit del col·lectiu BadArt, del qual forma part el Rob, que lluita per fer accessible l'art a tothom, per protegir la llibertat artística en si mateixa, del gènere que sigui, i per un món on art, artistes i totes les persones treballadores puguin prosperar realment. "Aquest és l'autèntic socialisme", afirmen.

Com a artista compromès amb l'entorn, quan va arribar a Catalunya es va interessar per la història del país, per la Guerra Civil, etc., i va descobrir l'episodi del vaixell enfonsat Ciudad de Barcelona. Curiosament, un dels brigadistes es deia com ell, Rob MacDonald. Era de Glasgow i va ser una de les víctimes mortals. "Ell no va poder arribar a Catalunya, jo sí, i tinc el deure que no caigui en l'oblit", explica. Per això, també, el vaixell de pedra que fa no representa un vaixell enfonsat, sinó projectat a l'aire, cap amunt, victoriós.

Implicar la comunitat
"No vull fer el monument, portar-lo a Malgrat i plantar-lo com una cosa decorativa", diu el Rob, "sinó que es tracta d'implicar la gent, perquè la història pugui ser explicada, perquè la lliçó pugui ser apresa. Més que un monument, vol ser un memorial". "Estem en època Trump, tenim refugiats, un racisme creixent... Cal solidaritat, cal internacionalisme", diu. De moment, instituts de secundària de Malgrat i de Lloret -on el vaixell va rebre el primer torpede- ja hi han participat, i també hi estan interessats centres d'Alemanya i Austràlia. Es dona el cas, a més, que un d'aquests centres alemanys és precisament de la mateixa ciutat d'on era originari un dels brigadistes. 

L'acord que té el Rob amb l'Ajuntament de Malgrat cobreix una part de les despeses, però no tota. Per això, hi ha una campanya de micromecenatge en marxa, per cobrir sobretot aquesta part d'implicació amb escoles, tant d'aquí com de fora. S'hi pot col·laborar al web https://chuffed.org/project/solidarity-park.

Cantaven 'La internacional' mentre s'enfonsava el vaixell

Quan el Ciudad de Barcelona va ser torpedinat era a només 2 km de la costa. La Guàrdia de Costes republicana, hidroavions i també pescadors locals van anar a socórrer les víctimes. Els supervivents van ser portats a hospitals de Calella i Barcelona, i només un va decidir tornar al seu país. La resta es va afegir a l'exèrcit antifeixista. Alguns, com Jack Freeman i Robert Martin, explicaven que van veure com, mentre s'enfonsava el vaixell, alguns dels voluntaris cantaven La internacional.