Reportatge

El cultiu de la tòfona negra emprèn el vol

Amb un horitzó temporal de 15 anys (2019-2034), el Pla d’Acció pel desenvolupament del sector tofoner presentat recentment pel departament d’Agricultura se centra en la dinamització de l’espècie de tòfona negra. S’acorda potenciar les línies d’ajuts

Amb un horitzó temporal de 15 anys (2019-2034), el Pla d'Acció pel desenvolupament del sector tofoner presentat recentment pel departament d'Agricultura se centra en la dinamització de l'espècie de tòfona negra. S'acorda potenciar les línies d'ajuts actuals per al foment de la producció.

En plena campanya de recollida de la tòfona negra, que s'allarga des del 15 de novembre fins al 15 de març, el Departament d'Agricultura va presentar un Pla d'Acció per fomentar el cultiu d'aquesta espècie al territori català i posar negre sobre blanc les línies mestres d'una estratègia de futur per al sector de la tòfona negra a Catalunya. A les Garrigues, productors de Bellaguarda han estat pioners en la introducció d'aquest cultiu.

Producció minsa
El Pla d'acció té com a objectiu millorar els problemes detectats dins del món tofoner català, com una producció insuficient i irregular per cobrir la demanada actual, un mercat interior poc desenvolupat i una manca de vertebració del sector tofoner. Així, per tal de revertir les mancances, el Pla preveu diverses mesures com l'impuls a les línies d'ajuts actuals per al foment de la producció, la formació a joves restauradors en escoles d'hoteleria o l'actualització del marc normatiu en l'àmbit tofoner, entre d'altres. Catalunya disposa actualment d'unes 1.500 hectàrees destinades al conreu de la tòfona. En la campanya actual es calcula que es podrien recollir uns 1.000 kg de tòfona de plantació i, juntament amb la tòfona silvestre, es podria arribar a les 3-4 tones. Cal recordar que la temporada passada va ser molt dolenta i només es van recol·lectar uns 850 kg de tòfona, dels quals 500 kg provenien de plantacions. El preu de la tòfona negra era d'entre 180 i 250 €/kg el 19 de gener a la Llotja de Vic. 

Zones de mitja muntanya
Segons el Departament, el tofoner ha de ser un sector clau per al desenvolupament rural, ja que genera valor a les produccions en moltes zones de mitja muntanya del sector primari on, per diverses circumstàncies, no es poden desenvolupar cultius que depenguin d'una xarxa de regadiu d'alta productivitat. Aquesta circumstància podria afavorir la proliferació de més cultius a les Garrigues, sobretot a la zona limítrofa amb la serra de Montsant. De fet, els pioners en la plantació de tòfona a la comarca han estat dos productors de Bellaguarda, Pau Dolcet i Josep Ramon Mateu, que l'any 2005, aprofitant la instal·lació d'aigua de reg del Garrigues Sud, van plantar unes tres hectàrees de tòfona negra que calculen que arribaran a produir de 25 a30 quilos per hectàrea.

Can Laura, pioners en un curs per a gossos tofoners

L'escola canina Can Laura, de les Borges, va ser pionera en tot l'estat espanyol a realitzar un curs per a gossos tofoners. La formació es va realitzar el maig del 2018 mitjançant quatre jornades pràctiques on onze alumnes vinguts des de diferents punts del país van aprendre les tècniques específiques per tal de desenvolupar les habilitats del seu gos en la cerca efectiva de la tòfona. Després de les sessions pràctiques, els alumnes van haver de superar un examen realitzat per la Reial Societat Canina de Catalunya, que és l'entitat que certifica l'homologació oficial en forma del carnet de gos tofonaire. Francesc Martín, de Can Laura, explica que qualsevol raça és bona per tal de realitzar la cerca. "No depèn tant de la raça com de les habilitats que té un gos a l'hora de treballar, de la motivació que té l'animal quan busca la tòfona.