Els anomenats pintors de les serres, aquests prehistòrics pobladors de l'arc mediterrani de la península Ibèrica que fa més de 10.000 anys ja trescaven per aquestes terres, amunt i avall, plasmant el seu univers simbòlic en balmes i aixoplucs, són considerats els darrers caçadors-recol·lectors i els primers agricultors-ramaders d'aquest racó de món. Es troben, doncs, al rovell de l'ou de la Revolució neolítica. Ara bé, malgrat tenir certs rudiments d'agronomia i saber pastoral, mai van deixar de moure's pel territori; de Prades al Cogul, per exemple, passant per la Vall de la Coma. En aquest anar i venir, recollien els fruits silvestres, les herbes comestibles i, de ben segur, les plantes medicinals que anaven trobant, aquí i allà. Per bé que la Humanitat acabaria abraçant plenament l'agricultura a gairebé tots els confins de la terra, adoptant un estil de vida sedentari, la recol·lecció silvestre sempre més continuà. Com també passà amb la caça, mai desaparegué del tot. ¿Qui podia resistir-se a les delícies i els remeis que la naturalesa posava al nostre abast, sense necessitat de llaurar, plantar ni irrigar, tan sols acotant-se o enfilant-se segons convingués?
Hom podria pensar, equivocadament, que les societats postindustirals i el seu model de consum, amb les potents industries alimentària i farmacèutica, havien tocat de mort aquesta pràctica ancestral, per sempre més. Però la veritat és tota una altre. La 2ª Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades d'Igualada, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant, va tornar a ser un èxit, aquesta vegada a l'engròs! Va quedar demostrat que existeix un interès inusitat, socialment transversal, vers el patrimoni etnobotànic. Més de cinquanta expositors, entre els quals els arbequins de la Cooperativa Tres Cadires, amb el seu vi de nous, i uns servidors. Múltiples tallers, xerrades tècniques, tasts, demostracions de cuina, presentacions de projectes, el dinar silvestre, la taula rodona i la sortida etnobotànica. I el més impressionant de tot, l'espai "Us escolto avis", en el qual padrins plens de saber van prendre la paraula per deixar embadalit el nombrós públic assistent; amanides amb lletsó, gallarets i ruca, truita de coniells, herbacol per elaborar formatge, olis i tintures medicinals a base d'herbes aromàtiques a l'abast, etc... L'objectiu que persegueixen els organitzadors, amb en Marc Talavera Roma al capdavant, és que la jornada i els seus visitants puguin "contribuir a la recuperació d'uns usos i unes tradicions que ens han de permetre avançar vers un model agroalimentari més saludable, més sostenible i socialment més just". Va quedar clar que anem per bon camí. Moltes gràcies i l'any vinent... tornem-hi!