Aquesta és, segurament, una de les realitats més obviades i que més hem deixat de banda, com tantes altres relacionades amb la Guerra Civil i els fets violents d'abans i després.
Tenim morts al terme: en fosses comunes, a prop dels cementiris, en un bancal, sota una espona o en trinxeres colgades dins dels boscos. I tenim pares, tiets, oncles i germans (ja en queden molt pocs) desapareguts en batalles com la del Front de l'Ebre, del Segre o escapant d'aquestes dues. També tenim nínxols buits, esperant trobar el cos d'aquell familiar que va desaparèixer.
I, finalment, també tenim una oportunitat. La Generalitat ha posat en marxa el Programa d'Identificació Genètica de Desapareguts durant la Guerra Civil i Dictadura Franquista. Aquest programa és més facilitador que els que l'havien precedit: només cal fer una sol·licitud i anar al CAP assignat a lliurar una mostra d'ADN. Aquesta mostra serà creuada amb cossos localitzats en fosses, per tal de trobar parentius. Hi ha un telèfon per informar-nos (93 6347423) i un correu electrònic (identificaciogenetica(ELIMINAR)@gencat.cat).
Al mateix temps, la Generalitat també ha engegat una campanya de recollida d'informació i excavacions de fosses. Si en sabem d'alguna, caldrà que truquem al 93 6347430 i ho comuniquem. A la web de Recerca de persones desaparegudes i expresos, hi trobem un mapa on hi ha localitzades 18 fosses a les Garrigues (11 d'elles confirmades).
Aquest nombre, però, de ben segur és molt inferior a la realitat. A Torrebesses en situa dues. A la presentació d'aquest programa hi vam assistir unes 10 persones d'aquest poble i vam constatar l'existència d'almenys dues més.
Cal posar-s'hi, i cal fer-ho per dignitat i per solidaritat amb les famílies que tenen persones desaparegudes. En tenim l'oportunitat. I no tenim gaire temps per fer-ho, o aquells familiars directes de desapareguts ja no hi seran per veure-ho.